Kajakkursus |
For at ro kajak i Hobro Ro- og Kajakklub skal du have gennemført og bestået et kajakkursus på IPP2 niveau eller højere. Så ved vi, at du kan færdes sikkert og ansvarligt på vandet, og at du kan redde dig selv, eller en ro-makker, op i kajakken igen ved en kæntring.
Begynderkursus i hav- og turkajak
På vores weekendkursus lærer deltagerne roteknik, rednings- og bjergningsøvelser, regler for færdsel til søs og søsikkerhed m.m. Kurset slutter med en prøve, hvor kursisterne bl.a. skal demonstrere, at de er i stand til at redde sig selv og en rokammerat op i kajakken ved en kæntring.
For at kunne deltage er det et krav, at du kan svømme 600 meter.
Beståelse af kurset giver IPP2-niveau (frigivelse), hvorefter kursisten frit må benytte klubbens udstyr og ro i klubbens daglige rofarvand i henhold til klubbens reglement.
Dog skal man, efter bestået kursus, ro sammenlagt 50 km ifølge med en frigivet roer, inden man må ro alene.
Krav for deltagelse
Alle kan lære at ro kajak, men af hensyn til sikkerheden skal du opfylde nogle få fysiske minimumskrav.
Det er et krav, at du kan svømme 600 meter uafbrudt. Før kurset starter, skal du have afleveret et svømmebevis som dokumentation. Vi har tider i Hobro Idrætscenter indtil slutningen af april, hvor man kan udføre svømmeprøven. Se tider i vores kalender.
Du må ikke være bange for vand. Under kajakroning kan man pludseligt og uventet falde i vandet. Har du i forvejen en smule vandskræk, kan dette blive forstærket af kajakroning og være en stor hindring for dig. Vi anbefaler, at du kommer af med din vandskræk, f.eks. i en svømmeklub, før du begynder på roning.
Påklædning og udstyr
Hobro Ro- og Kajakklub har alt det udstyr som du skal bruge, undtagen beklædning. Vi anbefaler at man under begynderforløbet har en våddragt på. Da du sandsynligvis ikke kommer til at bruge den når du ikke længere er begynder, kan det sagtens være en af de billige fra Harald Nyborg eller andre steder. En våddragt uden ærmer giver den bedste bevægelsesfrihed. En anden rigtig god investering er neoprensko. De sikrer dig varme fødder samtidig med, at du stadig har god fornemmelse med rorpind og fodstøtte i kajakken. Mere garvede roere, ror som regel i almindeligt løbetøj. Undgå alt der suger vand, som f.eks. bomuld.
Våddragt kan evt. lejes hos Mariagerfjordkajak.
Her kan du læse mere om våddragter og tørdragter.
Kæntringsøvelser
Det forventes, at du er villig til at kaste dig i vandet, selvom vandet – afhængigt af årstiden – kan være rigtig koldt. Dels for at lære, hvordan kroppen reagerer på lave temperaturer, og dels for at opnå tilstrækkelig øvelse i at redde sig selv og andre i tilfælde af, at man skulle kæntre.
For at være i stand til at redde sig selv op i kajakken igen efter en kæntring, kræver det også et vist minimum af styrke. Som tommelfingerregel siger vi, at du skal kunne hejse dig selv op i armene ved en ca. 30 cm høj kant (som f.eks. kanten i en svømmehal) og lave ti armstrækninger.
Sygdom
Du må ikke lide af sygdomme, der kan give bevisthedstab eller pludseligt tab af motorik. Får du f.eks. et epileptisk anfald under kajakroning, vil du falde i vandet og risikerer at drukne.
Du er selvfølgelig meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål i forbindelse med kurset – roklub.hobro@gmail.com
Pris:
Ungdom 12 – 25 år
kr. 1.650,-
Seniorer fra 26 år
kr. 2.700,-
Kontonr.: 9070 3365767814
Beløbet dækker IPP2 kursus samt
ét års medlemskab
af Hobro Ro- og
Kajakklub